Gatufotografering.

Gatufoto innebär att man fotograferar människor i stadsmiljö, även inne på ett fik, utifrån och in genom ett fönster, på en karneval, på landet, ett tivoli eller mitt i stan. Huvudsaken är att det finns människor med i bilden, finns det ingen människa med så ska det finnas ett tydligt spår av att en människa nyligen har varit precis där. Jag kommer gå på den klassiska regeln; det ska finnas människor med i bild men jag kommer tillåta små undantag om dom är tydliga.
I gatubilder är det viktigt att arkitekturen får spela en roll, att omgivningen kommer med, gatuporträtt är ok men man vill också ha med en omgivning runt personen.

*Gatufoto får aldrig vara arrangerat.
*Gatufoto får aldrig innehålla människor man känner.
*Gatufoto får aldrig innebära manipulation eller att saker klonas bort mm.

Till en början är man ofta lite rädd och vågar inte visa att man fotar så man skjuter kanske från höften, fotar ryggar osv. En rygg kan vara helt ok men då ska det hända något i bilden. Det viktiga är att man inte bara fotar rakt av, inte bara en random människa och inget mer. Vi vill se något i en bild.
Fotar du en rygg så se till att det händer något i bakgrunden då, alltså framför den person vars rygg du fotar. En rygg och inget mer är ju inte så intressant att titta på egentligen, eller hur?

Många säger att Gatufoto inte har några regler medan andra säger att det inte är ett gatufoto om inte minsta lilla regel följs. Jag tror på de klassiska reglerna och det är dessa vi har som grund i vår gatugrupp på facebook.

Kvinnliga Gatufotografer

Man fotar helst med vidvinkel, gärna nära, helst med mindre bländare för att allt i bilden ska få få fokus, ett längre skärpedjup. Det tycks att kort skärpedjup och största bländare är lite fusk, att göra det lätt för sig genom att blurra ut en rörig omgivning.

Visst, vi behöver inte alltid följa reglerna gällande brännvidd och bländare men jag tycker det är bra att lära sig den klassiska grunden till gatufoto.

Sedan bryter vi mot reglerna på ett medvetet sätt 😉

I gatufoto letar vi efter ett ögonblick, till en början kan man inte hitta det men vi övar upp det ju mer vi ger oss ut och fotar. Skjut inte bara från höften utan planera din bild, var även snabb med kameran när ögonblicket dyker upp.

Leta efter det speciella i en bild. Leta efter linjerna, upprepningar, skuggspel. Leta efter färger och former, humor och möten. Leta efter tankar.
Planerar du din bild så kan du nästan veta vad som kommer ske när en människa kliver in i den. Tänk dig att sitta ett par timmar på samma plats och bara vänta in rätt person att passera en trappa som skapar ett diagonalt skuggspel mot väggen, tänk dig mannen i kostym, hatt och käpp mot det diagonala skuggspelet. Eller barnet vars boll rullar iväg och hen springer efter.

Ang att fota tiggare och utsatta människor så citerar jag Daniel Eliasson:

Om du fotograferar utsatta människor för att de är enkla mål, så gör du det av fel orsaker. Om du däremot fotograferar utsatta människor på deras villkor, för att visa deras vardag så fyller det ett annat syfte. Den berömde gatufotografen Lee Jeffries lever på att fotografera utsatta människor. Men han har ett syfte; han vill göra deras vardag bättre. Försäljning från utställningar går till de utsatta människorna.

Vad gäller efterbehandling så är en viktig regel att aldrig någonsin manipulera bilden, aldrig klona bort saker ur den, möjligtvis beskära bilden men försök göra den klar direkt när bilden tas. Du får absolut redigera bilden, jobba med kontraster ljus och mörker, konvertera till svartvitt eller justera färg och vitbalans och skärpning.

Folk ska helst inte veta om att dom blir fotograferade men det är ju fantastiskt om dom tittar upp precis när du fotar så du möter deras blick.

Träna på att planera din bild och vänta in den.

Var nöjd om du får 1 bra bild per dag.

Allt detta är en ren övningsfråga, man tränar upp sitt sinne för gatufoto.

Denna text kommer säkerligen att uppdateras och kanske ändras i så läs den gärna regelbundet. Har ni några tillägg eller frågor så skriv ner dom i kommentarsfältet.